[...] Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy sushi można spotkać w sklepach, gotowe do spożycia. Czym kierować się podczas zakupu? Czy warto jeść sushi? Co producenci dodają do tego wykwintnego specjału? Sushi – czym jest i jak się to jada? Większość sushi robi się z surowych ryb i [...]
[...] na uszkodzeniu skóry i aplikowaniu na nią wydzieliny (trucizny) z żaby Phyllomedusa bicolor (chwytnicy zwinnej). Niestety w Polsce istnieje dobre środowisko do promowania podobnych, nieracjonalnych, a często szkodliwych dla zdrowia rytuałów. Dlaczego? Gdyż większość ludzi nie ma pojęcia o tym, jak działa organizm i na czym polega oddziaływanie [...]
[...] książek. To na pewno mogę napisać z przekonaniem. We wcześniejszych opracowaniach przytaczałem, jak w Internecie przedstawia się witaminę C: Tutaj Oczywiście internet (podobnie, jak papier) przyjmie wszystko. Można napisać, iż raka leczy witamina C, soda oczyszczona lub tajemnicze zioła. Tylko nauka nie działa w ten sposób. Proces [...]
[...] w diecie, ilość i rodzaj dodatkowych treningów (np. nadmiar aerobów może zniweczyć przyrosty siły i masy mięśniowej). W badaniu Rogersona S. i wsp. sprawdzano: czy podawanie 3.5 mg / kg masy ciała testosteronu 1 x na tydzień może zwiększyć siłę mięśniową i polepszyć wyniki sprintu w ciągu 3-6 tygodni, czy da się wykryć stosowanie [...]
[...] np. arginina. Jest klasyfikowana, jako częściowo niezbędna w pożywieniu. Wg klasyfikacji Rose WC z 1957 r., jako aminokwasy, które nie są niezbędne w pożywieniu, występują podobne związki, jak w “Biochemii Harpera” (wydanie VI)! ... Minął wiek, nauka dokonała niesłychanego postępu i okazało się, że zwierzęta potrzebują aminokwasów, [...]
[...] ciała dziennie, gdyż rzekomo przy stosowaniu sterydów anaboliczno-androgennych to nadmiarowe białko zostanie spożytkowane. Przykro mi, ale badania naukowe nie potwierdzają podobnej tezy. Z taką ilością protein w diecie wiąże się cała masa problemów dla sportowca. A jak to jest u kulturystów? Również podawanie im więcej niż 3 g protein na kg [...]
[...] raka piersi i zmarła w wieku 39 lat oraz z jedyną siostrą zdiagnozowaną w wieku 22 lat z rakiem jelita grubego czwartego stopnia, która zmarła pół roku po diagnozie. Wszyscy poddali się konwencjonalnemu leczeniu – operacje, chemioterapia, radioterapia. Wszyscy zmarli”. Obciążenie genetyczne (np. mutacje w określonych genach) sprawia, iż niewiele [...]
[...] problematyki, warto przestrzegać kilku żelaznych zasad. Ma to szczególne znaczenie w dobie Facebooka, Instagrama oraz popularnych blogów. Zasada 6: „Trzymaj się podstaw” Wiem, iż siłownie są pełne maszyn, ale ich używanie może mieć określoną cenę. Powoli rośnie nam pokolenie ludzi, którzy nie są w stanie kilka razy podciągnąć się na [...]
[...] to w końcu jest? Co jest faktem, a co mitem? Według badań sterydy anaboliczno-androgenne mogą mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, jednak często badania dotyczą osób w podeszłym wieku. Cierpią one na wyniszczenie masy mięśniowej, są oblane tkanką tłuszczową. Zdrowy, młody sportowiec nosi 6-12% tkanki tłuszczowej, kobiety 18-20% tkanki [...]
[...] serwatkowe jest szkodliwe dla nerek”? Czy to prawda, że stosowanie większych dawek protein nie ma sensu? Co lepsze: 20 czy 40 g białka w porcji? Czy lepiej podawać proteiny regularnie, czy skumulować w mniejszej liczbie posiłków? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Kiedy podawać białko? Jaka jest granica maksymalizowania [...]
[...] oraz kwasem foliowym. Nie trzeba posiadać rozległej wiedzy medycznej, by wiedzieć, iż są to kompletne bzdury, wymyślone przez osoby nie mające żadnej orientacji, chociażby w podstawach farmakologii (więcej o odżywianiu komórkowym możesz przeczytać: Tutaj ) „Ale co to szkodzi?” Najwyżej ludzie, którzy naczytają się o podobnych [...]
[...] pracowali na zlecenie „Juice Products Association” (producentów soku). Wszyscy autorzy byli zatrudnieni przez Exponent, Inc., a Exponent, Inc. w tym czasie był podwykonawcą projektu dla „Juice Products Association”. I tak właśnie buduje się pozytywne wyniki metaanaliz. Jak jest w rzeczywistości? Ogólnie, wg badań picie [...]
[...] mięśni? Wtedy mogą pojawić się zmiany degeneracyjne typowe dla osteoarthritis. Poza tym, SAA wcale nie muszą sprzyjać zdrowiu. Przykładowo, popularny nandrolone (znany pod handlową marką deca durabolin) nie jest obojętny. Istnieją doniesienia, iż szkodzi on więzadłom oraz strukturom kolagenu – przynajmniej u zwierząt (spadła ekspresja MMP-2 [...]
Kłamstwa i mity dietetyczne, w które nadal wierzymy Internet jest pełen dezinformacji, co nie powinno dziwić, gdyż nagle każdy zawodnik chce mieć swoją filozofię treningu, kubeczki z logo, strony WWW, indywidualne programy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby jeszcze taka osoba miała 15, 20 czy 30 lat stażu i duże doświadczenie. Piwo jest dobrym [...]
[...] nowotworach i zdrowiu, gdyż są one tworzone w celu siania dezinformacji, składają się z półprawd, mitów oraz ewidentnych kłamstw. Niestety większość ludzi nie rozumie podstawowych pojęć dotyczących fizjologii, biochemii oraz metabolizmu. Dlaczego? Bo się tym nie zajmują lub mają zbyt ograniczone możliwości przyswajania informacji. Przyjmą [...]
[...] że picie wody utlenionej ma dobroczynne działanie i że nawet „zwalcza raka”. Nie ma na ten temat żadnych badań, za to jest wiele, które mówią o tym, iż picie czy dojelitowe podawanie wody utlenionej kończy się uszkodzeniami błon śluzowych. Taka sama historia dotyczy płynu Lugola, który jest głównie środkiem dezynfekcyjnym. Przypisuje mu się [...]
[...] informacji, powielanych na ten temat w Internecie, jest błędnych lub znacząco zniekształconych. Niestety dla większości ludzi nieznana jest kinetyka substancji, nie czytają podręczników, badań, opracowań fachowych. Bardzo często sięgają po „podziemne ebooki” lub wątpliwej jakości publikacje na stronach poświęconych dopingowi. Pod [...]
[...] że treningi siłowe są w tym bardzo przydatne. Nie chcę jednak angażować zbyt dużych środków finansowych i zapisywać się już teraz do siłowni, Nie wiem bowiem, czy spodoba mi się ten sport. Krótko mówiąc, jestem początkujący, chcę spróbować i zobaczę, jak to dalej się potoczy, Powód 2. Z jakiejś przyczyny moja ulubiona siłownia właśnie [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] w niniejszym poradniku. Treść obejmuje też takie kwestie jak wpływ białka na zdrowie, dzienne zapotrzebowanie na ten makroskładnik czy jego dawkowanie – zarówno pod postacią tradycyjnego jedzenia, jak i odżywki proteinowej. Zapraszamy do lektury! Spis treści: Białko – co to jest? Jak działa białko Zapotrzebowanie na białko Ile [...]